16 Mayıs 2007 Çarşamba


Eğitim ve Sağlık
Sovyet baskılarına karşın Özbekler kurdukları okullarda dillerini ve kültürlerini korumuşlardır. Şu anda Özbekistan'da 4binin üstünde okul, 4 milyon da öğrenci bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile ilköğretim 8 yıla çıkarılmıştır. Halkın eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Özbekistan'da Semerkant Devlet Üniversitesi eğitim hayatında önemli yer tutmakta ve bütün enstitüleri içinde toplamaktadır.
Sağlık ve Sosyal Güvenlik için 1992-1993 yıllarından sonra Özbekistan'da fonlar oluşturulmustur. Ayrıca yaşlılık, sakatlık ve aile yardımları için işlemlere başlanmıştır. Bunlardan başka Devlet Sigorta Fonu kurulmuştur.
Sağlık hizmetleri büyük ölçüde devlet tekelindedir. Devletin verdiği sağlık hizmetleri ilaç bedelleri dışında ücretsizdir. Bu hizmetler hastahaneler , doğumevleri ve dispanserler eliyle yürütülmektedir. Son birkaç yılda özel kuruluşların da sağlık hizmetleri alanında hizmet vermesi serbest bırakılmıştır.

Özbekistan Dış Politikası
Özbekistan denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Daha çok hammadde ihracatına dayalı bir ekonomisi vardır. Bu nedenle ihraç mallarını açık denizlere taşıyabilmek için komşularına ve büyük dış sermayeye ihtiyacı vardır.
Rusya'nın ülke üzerindeki etkisi Sovyet mirası olarak devam etmektedir. Bu etki ekonomiden dış siyasete geniş bir alana yansımıştır. Rusça yaygın bir dildir ve hatırı sayılır Rus azınlık Rusya ile bağlantılara yeni boyutlar katmaktadır.

Özbekistan-Türkiye Ekonomik İlişkileri
Özbekistan'ın Türkiye ile olan toplam ticaret hacmi, 2003 yılında 272 milyon, 2004 yılında yüzde 40 dolayındaki artışla 388 milyon dolar oldu. 270 dolayında Türk işadamının bulunduğu Özbekistan’daki toplam Türk yatırımı da 1 milyar dolayında seyrediyor

Hiç yorum yok:

Özbekistan Devlet Sİteleri

· Özbekistan Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Büyük Meclisi Özbekistan Bakanlıkları · Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek ve Orta Özel Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Afet Bakanlığı Özbekistan Vilayetleri · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Şehri · Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Andican Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Buhara Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Fergana Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Jizzak Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Harezm Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Kaşkaderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Navoiy Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Namangan Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Semerkand Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Surhanderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Vilayeti