16 Mayıs 2007 Çarşamba

Çarlık Rusyası Zamanında Özbekler
Mangıt olmuştur olan Emir Said Haydar (1801-1826) zamanında Özbekler oldukça gelişmişlerdir. Düşmanlarıyla mücadele ettiği gibi ilme de önem vermiş olmasına rağmen, ölümünden sonra karışıklıklar ve iç çekişmeler yüzünden emirlik zayıflamıştır. 1826 da tahta çıkan Nasrullah Han (1826-1860) Rus tehlikesi hakkındaki İngiliz uyarılarını dikkate almamıştır. Yerine oğlu Muzaffereddin (1860-1885) geçmiştir.
Daha sonra Rusların Türkistan'a karşı daha ciddi olarak harekete geçtiklerini görüyoruz. Güneyde Hive Hanı Muhammed Rahim bir müddet müdafaadan sonra şehri bırakır ve Taşkent 29 Haziran 1863 tarihinde Rus askerlerine kumanda eden General Çernayev tarafından ele geçirilir.
İlk devirlerde Buhara Emiri Taşkent'teki Rus Umumi Valisi ile değil, doğrudan doğruya Petersburg Hükümeti ile münasebette bulunuyordu. Ayrıca Türkiye'ye de hususi bir elçi gönderip siyasi bir münasebet kurmuş idi. Fakat çok geçmeden Buhara'nın Osmanlı Devleti ile temasını Ruslar menettiler. Hanlığın siyasi bağımsızlığı gibi askeri gücü de ortadan kaldırıldı.
Emir Gıyasedin'in 1885 yılında vefatından sonra yerine geçen oğlu Abdü'l-Ahad (1885-1910) zamanında, Buhara tamamıyla Rus nüfuzuna girmiş ise de, Özbekistan'da yer yer ayaklanmalara rastlanmaktaydı ki, bunlardan biri 1898 deki Fergana ayaklanmasıdır. Ondan sonra başa geçen oğlu Mir Alim'in (1910-1920) saltanatı sonunda Buhara Devleti yeni Sovyet rejimi tarafından ortadan kaldırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Özbekistan Devlet Sİteleri

· Özbekistan Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Büyük Meclisi Özbekistan Bakanlıkları · Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek ve Orta Özel Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Afet Bakanlığı Özbekistan Vilayetleri · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Şehri · Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Andican Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Buhara Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Fergana Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Jizzak Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Harezm Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Kaşkaderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Navoiy Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Namangan Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Semerkand Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Surhanderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Vilayeti