16 Mayıs 2007 Çarşamba


Buhara Hanlığı Dönemi

Semerkand,Özbekistan
Daha sonraları Özbek ailesinden Abu'l-Hayr Han (1428-1468) zamanında Özbekler birbirleriyle daha da kenetlenmişlerdir. Timurluların son devirlerinde Özbekler saldırılarını artırmışlar ve daha da güneye inmişlerdir. Ancak Safevi Devletinin kuruluşundan sonraki on yıl içinde, Akkoyunlu Devleti de ortadan kalkmış, Horasan'daki Özbek hakimiyeti de elden çıkmıştı. Muhammed Şeybani Han (1500-1510) zamanında Maveraünnehir'in tamamını ellerine geçirmiş olmalarına rağmen, Şeybani Han'ın ölümünden sonra Özbeklerde bir kargaşa baş göstermiştir. 1512'de Hive elden çıkmış, 1740'a kadar iç çekişmeler devam etmiş, 1740'ta İran hükümdarı Nadir Şah, (1736-1747) Ebu'l-Feyz Han (1717-1748)'ın idaresindeki Buhara'yı ele geçirmiş ve 1748 de Ebu'l-Feyz'in öldürülmesinden sonra Özbek Hanedanlığı sona ermiştir. 1753 tarihinde Buhara'nın başına Muhammed Rahim'in geçmesiyle, Mangıt Hanedanlığı dönemi başlamış ve bu 1920'ye kadar devam etmiştir.
Özbeklerde devlet teşkilatı eski Türk geleneklerinin aynıdır. Devlet meclisindeki protokol Oğuz Kağan ve Dede Korkut'taki gibidir. Özbekler içerisinde Kazak ve Kırgız boylarını görmek mümkündür. Yani birbirine karışmışlık söz konusudur. Tarihçi Prof. Dr. Z. V. Togan, Cengiz ve oğulları zamanında Türk ve Moğol unsurlarının kaynaşmasının ne kadar muayyen olduğunu vurgulamak için, bugün mevcut Nogay, Özbek, Kazak, Başkurt gibi büyük camiaların hepsinde müştereken mevcut kabile ve oymakları tespit etmek kafi gelir, demektedir. Bugün Özbekistan olarak bilinen cumhuriyet içerisinde Kongrat, Nayman, Kineges, Mangıt, Toyaklı, Saray, Barın, Üç Urug, Burgut, Arlat, Kanglı, Kırk, Bataş, Kara Kalpak gibi boylara rastlamak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Özbekistan Devlet Sİteleri

· Özbekistan Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Büyük Meclisi Özbekistan Bakanlıkları · Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek ve Orta Özel Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitim Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı · Özbekistan Cumhuriyeti Afet Bakanlığı Özbekistan Vilayetleri · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Şehri · Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti · Özbekistan Cumhuriyeti Andican Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Buhara Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Fergana Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Jizzak Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Harezm Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Kaşkaderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Navoiy Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Namangan Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Semerkand Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Sirderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Surhanderya Vilayeti · Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent Vilayeti